Wat mag mijn auto trekken?

Het B rijbewijs
U mag met het B rijbewijs gewoon een caravan trekken!
Als de maximum massa (massa = gewicht) zoals op het kenteken van de caravan staat vermeld (maximaal gewicht = leeg gewicht + belading) gelijk  of minder is dan de ledige massa van uw auto dan is de toegestane maximum massa van de totale combinatie .3500 kg. Dus bedraagt de ledige massa (leeggewicht) van uw auto bijvoorbeeld 1.400 kg, dan mag u een caravan trekken waarvan de maximum massa op het kenteken ook 1.400 kg of lichter is. Als uw auto in dit voorbeeld 400 kg laadvermogen heeft dan blijft u nog ruim onder de 3.500 kg van de maximum massa van de totale combinatie. De som is dan 1.400kg (auto) + 400 kg (laadvermogen auto) + 1.400 (maximum massa caravan) = 3.200 kg. Zou de maximum massa van de caravan zwaarder zijn dan de ledige massa van de auto of de maximum massa van de totale combinatie zwaarder zijn dan 3.500 kg, dan heeft u het E rijbewijs achter B nodig (E achter B). Klik hier voor informatie van het CBR over het B en of B E rijbewijs. (Bron CBR)

Maximum massa caravan is hoger dan ledige massa van uw auto
Dan is het nog geen enkel probleem! U kunt eenvoudig de maximum massa van de caravan terug laten brengen naar het door u gewenste gewicht (gelijk of lager dan de ledige massa van uw auto). Hiervoor dient u een formulier van de RDW in te vullen en enkele dagen later ontvangt u het aangepaste kenteken, de kosten bedragen ongeveer € 58,--. Download hier het RDW formulier

Wat mag mijn auto trekken
Op het kenteken van uw auto (of een aanvulblad) onder "maximum aanhanger gewicht geremd" kunt u lezen wat uw auto mag/kan trekken. Dit noemt men ook wel maximaal trekgewicht van de auto. Wat uw auto maximaal mag trekken staat op het kentekenbewijs van uw auto of is online op te vragen via de RDW (klik hier en vul het kenteken van de trekauto in). De caravan mag in werkelijkheid niet zwaarder zijn dan dit gewicht. U heeft dit volledig zelf in de hand, middels uw belading bent u in staat om hieraan te voldoen. Het maximaal toegestaan gewicht van de caravan (op papier) is dus niet van belang. U mag dus best met een auto die maximaal 1.200 kg mag trekken op het kentekenbewijs een caravan trekken die op papier 1.350 kg mag wegen, als bij weging in werkelijkheid het gewicht maar niet meer is dan 1.200 kg. Tip 1: U bepaalt zelf hoeveel u in uw caravan laad om op- of onder het maximaal trekgewicht van de auto te blijven Tip 2: Komt uw caravan beladen boven het maximaal trekgewicht uit, dan heeft u meestal nog ruim voldoende laadvermogen in de auto over, leg bijvoorbeeld de tent(stokken) in de auto dit scheelt al gauw 40 tot 50 kg! Tip 3: Gaat u rijden met een caravan en wilt u vooraf weten hoe de prestaties van uw combinatie uitpakken, of bent u opzoek naar een andere auto of grotere caravan? Kijk dan op www.Caravantrekker.nl .